Składniki :
5 pałek z kurczaka ( 600 g )
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
2 szkl wody
3 średnie marchewki
180 g grubej fasoli w strąkach
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
8 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania :
Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy, zdejmujemy skórę. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Fasolę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Na rozgrzanym oleju obsmażamy udka i dokładamy cebulę, czosnek. Przez chwilę razem smażymy i wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz