Pulpety w sosie pieczarkowym




 Pyszne pulpety w aromatycznym sosie pieczarkowym. Można je podać z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Polecam.
Składniki :
Na pulpety :
25 dag mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju - do smażenia
Na sos :
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 szklanki wody
0,5 szklanki śmietanki 30 %
sól
pieprz
Sposób przygotowania :
 Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na pulpety wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Jeśli masa jest za sucha dolewamy kilka łyżek wody. Pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle przez około 5 minut. Do gotującej się wody wkładamy pulpety i pieczarki, gotujemy przez 10 minut, wsypujemy przyprawy i wlewamy śmietanę, zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty