Składniki :
4 jajka
4 łyżki przegotowanej chłodnej wody
szklanka cukru
dwie szklanki mąki
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Sposób przygotowania :
Jajka wybijamy do miski i dolewamy wodę oraz wsypujemy oba cukry, ubijamy trzepaczką lub mikserem do czasu, aż masa wyraźnie zbieleje i na wierzchu pojawią się bąbelki. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Dodajemy obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki jabłka, mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp.180 stopni przez około godzinę ( do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz