Zapraszam na smaczny, domowy ketchup. Przygotowany z dyni dodatkiem ksylitolu i octu jabłkowego. Polecam do kanapek, wędlin, pizzy.
Skladniki :
1,80 kg obranej dyni ( bez pestek )
0,5 kg cebuli
3 łyżki soli
3/4 szkl ksylitolu
3/4 szkl octu jabłkowego 6 %
40 dag koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania :
Dynię i obraną cebulę ścieramy na tarce jarzynowej do garnka. Wsypujemy sól i mieszamy, odstawiamy na 4 godziny. Dodajemy ksylitol i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, często mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Ketchup blendujemy na gładką masę. Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i wkładamy ketchup. Pasteryzujemy przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz