Ketchup z dyni

Zapraszam na smaczny, domowy ketchup. Przygotowany z dyni  dodatkiem ksylitolu i octu jabłkowego. Polecam do kanapek, wędlin, pizzy.

Skladniki :

1,80 kg obranej dyni  ( bez pestek )

0,5 kg cebuli

3 łyżki soli

3/4 szkl ksylitolu

3/4 szkl octu jabłkowego 6 %

40 dag koncentratu pomidorowego

1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 

1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania :

Dynię i obraną cebulę ścieramy na tarce jarzynowej do garnka. Wsypujemy sól i mieszamy, odstawiamy na 4 godziny. Dodajemy ksylitol i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, często mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Ketchup blendujemy na gładką masę. Słoiczki wyparzamy gorącą wodą i wkładamy ketchup. Pasteryzujemy przez około 30 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty