Zapraszam na pyszne dyniowe kluseczki. Kluseczki są lekko słodkie od dyni i mają piękny pomarańczowy kolor. Polecam na obiad.
Składniki :
250 gram twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki z czubkiem puree dyniowego
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
woda do gotowania
sól do wody
olej do wody
cukier do posypania kluseczek
Sposób przygotowania :
Do miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy resztę składników, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy.Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne romby, wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut i łyżką przekładamy do miski z zimną wodą. Następnie przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Podajemy posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz