Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem


 Zapraszam na pyszne pieczone jabłka. Farsz przygotowałam na bazie serka koziego z dodatkiem rodzynek, żurawiny, migdałów i miodu. Polecam na deser lub podwieczorek.
Składniki :
3 duże jabłka
20 dag sera koziego
2 łyżki żurawiny
2 łyżki rodzynek
garść migdałów
1 łyżka miodu
folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
Żurawinę i rodzynki wkładamy do kubka i wlewamy gorącą wodą, odstawiamy do przestudzenia. Migdały kroimy w kosteczkę. Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką. Odkrajamy część od strony ogonka i łyżeczką wydrążamy środki, skrapiamy sokiem z cytryny. Bakalie odsączamy z wody. Do miseczki przekładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz wkładamy do wydrążonych jabłek ( lekko ugniatamy ), przykrywamy odkrojoną częścią i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa na rosole. Do zupy dodałam makaron który mi został z poprzedniego dnia. Składniki: domowy rosół z warzywami o...

Popularne posty