Budyń z kalafiora


 Zapraszam na pyszny budyń z kalafiora. Jego głównym składnikiem jest ugotowany na parze kalafior, polany słodkim sosem porzeczkowym.
Składniki :
20 dag różyczek kalafiora
2 łyżki domowego cukru pudru waniliowego
50 ml mleka
1 łyżka mąki kokosowej
4 łyżki ryżu
1 szklanki wody do gotowania ryżu
woda do gotowania kalafiora
Składniki na sos: 1 szklanka czerwonych porzeczek
4 łyżki cukru
8 łyżek wody
Sposób przygotowania :
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na parze do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż na miękko oraz sos porzeczkowy.
Sos porzeczkowy : przebrane ( bez szypułek ) i umyte porzeczki wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Sos przekładamy na sitko i przecieramy do miseczki. Ugotowany jeszcze ciepły kalafior przekładamy do garnka, dokładamy ugotowany ryż, cukier puder, mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy łyżką. Do pucharka wkładamy trochę sosu porzeczkowego na to budyń i polewamy sosem porzeczkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty