Barszcz czerwony z ziemniakami


 Zapraszam na pyszny barszcz czerwony przygotowany na rosole i pieczonych burakach. Polecam na obiad.
Składniki :
2 upieczone buraki ( 40 dag )
1 l rosołu
1 duża marchew z rosołu
1 duża pietruszka z rosołu
1 listek laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka octu jabłkowego 6%
4 duże ziemniaki
1 spora cebula
4 łyżki oleju
5 łyżek jogurtu greckiego
2 czubate łyżki pokrojonego koperku
Sposób przygotowania :
Garnek z rosołem stawiamy na gazie, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy buraczki ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Gdy rosół się zagotuje dodajemy pokrojone buraczki i przyprawy, gotujemy około 15 minut. W międzyczasie kroimy marchew i pietruszkę w kosteczkę i dodajemy na samym końcu razem z octem jabłkowym do barszczu. Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Koper myjemy i kroimy na drobno. Barszcz przelewamy do salaterek i dekorujemy jogurtem greckim oraz pokrojonym koperkiem. Ziemniaki podajemy ze smażoną cebulką oraz pokrojonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty