Składniki :
5 szklanek wody
2 marchewki
1 pietruszka
30 dag dyni
1 słoik domowego przecieru ogórkowego ( 0,5 l )
3 garście makaronu świderki
1 cebula
100 gram wędliny
1 łyżka z dużym czubkiem smalcu z jabłkiem i skwarkami
1 łyżka domowej przyprawy do zupy
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dokładamy do garnka.W międzyczasie obieramy cebulę z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w półplasterki i razem z cebulką przesmażamy na rozgrzanym smalcu, aż cebula będzie szklista. Odstawiamy. Do gotującej się zupy dokładamy makaron i gotujemy około 10 minut. Wkładamy przecier ogórkowy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dokładamy przesmażoną cebulkę z wędliną, wsypujemy przyprawę i zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz