Zapraszam na smaczną duszoną karkówkę w sosie z gruszkami. Sos do mięsa zagęściłam chrupkim pieczywem. Polecam.
Składniki :
2 kotlety z karkówki z kością ( każdy po 30 dag )
sól
pieprz
mąka
1 duża cebula
kilka łyżek oleju
1 gruszka ( 20 dag)
400 ml gorącej wody
2 cripsy ( 40 g) pieczywo chrupkie żytnie
sól do smaku - do sosu
pieprz do smaku - do sosu
zioła prowansalskie do smaku - do sosu
słodka papryka do smaku - do sosu
Sposób przygotowania :
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, mieszamy. W międzyczasie karkówkę oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Cebulę przekładamy na talerzyk i na patelnie wkładamy mięso, Obsmażamy z obu stron na mocno rumiany kolor przez kilka minut. Wlewamy wodę i dodajemy przesmażoną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Chrupkie pieczywo kruszymy i wkładamy do miseczki, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu z patelni i mieszamy, odstawiamy.
Gruszkę myjemy i kroimy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce jarzynowej. Startą gruszkę dodajemy do mięsa razem z chrupkim pieczywem i doprawiamy do smaku, gotujemy razem przez kilka minut razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz