Składniki na ciasto dyniowe :
1 szkl mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czubkiem suchych drożdży
4 łyżki z czubkiem puree dyniowego
duża szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru
4 łyżki mleka
6 łyżek mąki pszennej
Składniki na ciasto czekoladowe :
1 szkl płatków czekoladowych
11 łyżek ciepłego mleka
2 łyżki słodkiego kakao
1 łyżka gorzkiego kakao
1szkl mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka z czubkiem suchych drożdży
duża szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżki mąki
Ponadto :
blaszka - do pieczenia
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Ciasto dyniowe : wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy oraz ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto kakaowe : płatki kakaowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę kakaową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi. To samo robimy z ciastem kakaowym. Ciasto kakaowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy razem aż się zlepią.
Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ok. 3 cm. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut. Bułeczki już wyrośnięte kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz