Sernik bezglutenowy


Przypominam przepis na pyszny i wilgotny sernik bez glutenu. Wyszedł prosty, a to dzięki temu, że nie ubijałam białek na pianę przed dodaniem do ciasta. Polecam.
Składniki :
250 g ricotty
250 g mascarpone
4 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 wafelek mleczny (50g)
masło+ mąka kukurydziana do tortownicy
tortownica o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania :
Do miski wkładamy mascarpone i ricottę, chwilę miksujemy razem. Następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy. Dodajemy jajka i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Tortownice wysmarowujemy masłem i wysypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy.Wafelek kroimy w kostkę i układamy na wierzch ciasta.
Wstawiamy sernik do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach. studzimy w uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty