Zapraszam na pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretek owocowych. Polecam.
Składniki :
2,5 kg cukinii bez skórki i pestek
1 szkl erytrolu
8 łyżek soku z cytryny
3 galaretki owocowe ( każda na 0,5 l ) - u mnie kiwi bez cukru
słoiki
Sposób przygotowania :
Cukinię ścieramy na tarce i przekładamy do garnka, wsypujemy erytrol i mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy, aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płynu, od czasu do czasu mieszamy. Wsypujemy galaretki i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa stężeje. Gotowy dżem przekładamy do gorących i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz