Składniki :
1 kg sera twarogowego
1/2 szklanki cukru
100 gram masła
2 jajka
3 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
3/4 szklanki mleka
2 jasne galaretki ( na 0,5 l )
400 ml gorącej wody
2 małe puszki mandarynek ( po 312 g )
herbatniki
blaszka 24 x 24
folia aluminiowa
Dzień wcześniej przekładamy ser na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia mandarynki wykładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą i odstawiamy. Do garnka wkładamy odsączony ser, jajka, masło, cukier i zagotowujemy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy sernikowej.
Chwilę razem gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. Na ciastka przekładamy masę sernikową i po lekkim przestygnięciu układamy cząstki mandarynek.Tężejącą galaretkę ostrożnie przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz