Witam Was na moim blogu. Znajdziecie tu przepisy na różne dania oraz słodkości.
Zapiekanka ryżowa z kalafiorem i mięsem drobiowym
Zapraszam na smaczną zapiekankę ryżową. Przygotowana z dodatkiem mięsa drobiowego, kalafiora oraz groszku i marchewki. Polecam na obiad.
Składniki :
1 woreczek ryżu
8 różyczek kalafiora
woda do gotowania
3 ząbki czosnku
100 g mięsa drobiowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
1 puszka groszku z marchewką ( 400 g )
12 łyżek śmietanki
2 jajka
garść starego żółtego sera
blaszka lub naczynie żaroodporne
papier do pieczenia
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
Sposób przygotowania :
Ryż i kalafior wkładamy do wody i gotujemy. Ryż według instrukcji na opakowaniu, a kalafior al dente. Ugotowany ryż wyjmujemy z woreczka i wkładamy do miski. Groszek z marchewką przelewamy na cedzak i odsączamy, dokładamy ugotowany kalafior.
Czosnek obierany i kroimy na drobno. Umyte mięso kroimy w kosteczkę i posypujemy przyprawą. Na rozgrzanym oleju przesmażamy czosnek, mięso i dokładamy do miski z ryżem. Dodajemy marchewkę z groszkiem, doprawiamy do smaku i mieszamy. Przekładany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy kalafior. Mieszany jajka ze śmietanką i przelewamy na zapiekankę. Posypujemy przyprawami i starym serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami
Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...
Popularne posty
-
Pyszne pulpety w aromatycznym sosie pieczarkowym. Można je podać z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Polecam. Składniki : Na pulpety : 25 dag...
-
Zapraszam na pyszne ciasto. Szarlotka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polec...
-
Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz