Składniki :
4 kg ogórków kiszonych
4 płaskie łyżki soli
10 ząbków czosnku
spory kawałek chrzanu
5 - 7 gałązek kopru
Sposób przygotowania :
Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan, który kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny.
Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić. Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz