Gryczana rolada biszkoptowa z bitą śmietaną jest delikatna i pyszna. Polecam do kawy lub na każdą inną okazję.
Składniki na ciasto:
4 jajka
4 łyżki wody
2 cukry waniliowe
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
400 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
Ponadto :
papier do pieczenia
blacha piekarnikowa
wilgotna ściereczka
cukier puder
Sposób przygotowania :
Ciasto : jajka miksujemy z wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Krem : zimną śmietanę miksujemy na sztywno i wsypujemy cukier puder, miksujemy przez krótką chwilę do połączenia się składników.
Ciasto rozwijamy i wkładamy krem, wyrównujemy i zwijamy roladę. Gotową roladę zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz