Pyszne i delikatne kluski jogurtowe z sosem na bazie mrożonych truskawek, chia i erytrolu. Polecam na obiad.
Składniki na kluski jogurtowe :
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka ksylitolu
1 szkl mąki pszennej
6 - 8 łyżek mąki kokosowej
szczypta soli
woda do gotowania klusek
sól
olej
Składniki na sos truskawkowy :
25 dag mrożonych truskawek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka chia
Sposób przygotowania :
Mrożone truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy ksylitol, odstawiamy. Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy. W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy. Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką. Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz. Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz