Zapraszam na chlebek z nasionami chia, słonecznika i lnu. Chlebek piękne wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Polecam.
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka chia
1 łyżka słonecznika
1 łyżka nasion lnu
Ponadto :
Keksówka 27 x 8 x 8
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy mąkę, sól, suche drożdże i cukier. Dolewamy ciepłą wodą i olej, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy nasiona i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz