Składniki na pulpeciki :
25 dag mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pokrojonego koperku
3 łyżeczki przyprawy do mielonego
Reszta składników :
3 szklanki wody
3 małe marchewki
4 średnie ziemniaki
1 łyżka przyprawy do zupy
6 łyżek śmietanki 30%
5 gałązek zielonego koperku
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i wkładamy do gotującej się wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek myjemy i kroimy na drobno.
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, koperek i resztę składników. Wyrabiamy masę i formujemy małe pulpeciki.
Pokrojone ziemniaki i pulpeciki wkładamy do garnka.
Pod koniec gotowania dodajemy przyprawę do zupy, chwilę razem gotujemy. Gdy zupa jest ugotowana wlewamy śmietankę i wkładamy resztę koperku, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz