Ten sernik jest bardzo pyszny. Polecam do filiżanki aromatycznej kawy. Sernik jest pieczony na herbatnikach.
Składniki :
0,5 kg mielonego twarogu
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń w proszku na 0,5 l
herbatniki do wyłożenia blaszki
tortownicy o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania :
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno ) i herbatnikami. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski wkładamy twaróg, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier waniliowy. Mieszamy.
Dokładamy odsączone z wody rodzynki wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do blaszki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 80 - 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz