Zupa szpinakowa z ryżem


Zapraszam na pyszną i szybką w przygotowaniu zupę szpinakową. Przygotowana na mięsnym wywarze z dodatkiem ryżu. Polecam.
Składniki :
2 podudzia z kurczaka
3 spore garście świeżego szpinaku
5 łyżek z lekkim czubkiem szpinaku
1 marchewka
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 szklanki wody
1 szklanka mleka
sól- do smaku
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Liście szpinaku myjemy i odsączamy z wody. Z udek ściągamy skórę i myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do garnka z gotującą się wodą.W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w cienkie talarki i wkładamy do garnka. Odsączony szpinak kroimy na drobno.
Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy cebulę, czosnek i szpinak smażymy około 5 minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Dosypujemy ryż i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na samym końcu dolewamy mleko i solimy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa na rosole. Do zupy dodałam makaron który mi został z poprzedniego dnia. Składniki: domowy rosół z warzywami o...

Popularne posty