Składniki :
1 duża papryka
1 woreczek mieszanki ryżowej ( ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia )
1 cebula
1 ząbek czosnku
60 g kiełbasy
1 łyżka smalcu kaczego
1 jajko
1 łyżka z dużym czubkiem płatków jaglanych
2 łyżki tartej mozzarelli
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
blaszka
papier do pieczenia
folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
Mieszankę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i studzimy. W międzyczasie paprykę myjemy i wycieramy ściereczką. Kroimy wzdłuż na dwie połowy i usuwamy gniazdo nasienne.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa, kiełbasę i przesmażamy.
Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy. Farszem napełniamy paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i zdejmujemy folię, papryki posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Pyszna propozycja na faszerowane papryki.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuń