Zapraszam na tartę. Przygotowana z młodą kapustą, serem sałatkowym i wędzonym boczkiem smakuję pysznie. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki na ciasto :
3/4 szkl mąki orkiszowej
1 żółtko
50 gr masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na nadzienie :
40 dag młodej kapusty
duża szczypta soli - do kapusty
1 cebula
1 łyżka oleju
100 g boczku wędzonego
100 g sera sałatkowego
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy od VEGETA NATUR do sałatek i dipów
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki bułki tartej
mały pomidorek
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Ponadto :
foremka do tarty o śr. 20 cm
Przygotowanie przepisu :
Zagniatamy składniki na ciasto i wylepiamy foremkę. Wstawiamy do lodówki. Kapustę kroimy na drobno i solimy, wygniatamy aż puści płyn, odstawiamy.
Cebulę obieramy i razem z boczkiem kroimy w kosteczkę. Przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy odsączoną z płynu kapustę i smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni i wyjmujemy. Do ostudzonej kapusty dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Farsz wkładamy do podpieczonej tarty i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy pokrojonym pomidorem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz