Zapraszam na pyszne placuszki jogurtowe z gotowanym rabarbarem. Takie placuszki możemy też przygotować z maślanką lub kefirem.
Składniki :
1 łodyga rabarbaru
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 jajko
1/2 proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu
10 płaskich łyżek mąki
olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do gotującej się wody, wsypujemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego rabarbaru wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników, miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz