Składniki na ciasto :
150 g jogurtu naturalnego
3 surowe jajka
120 g cukru trzcinowego
160 ml oleju
350 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g rabarbaru
tortownica o śr 26
papier do pieczenia
Składniki na kruszonkę :
1 łyżka masła
5 płaskich łyżek mąki
1 łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania :
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy na małe kawałeczki. Do miski wkładamy jogurt, wybite jajka, cukier i wlewamy olej, mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Posypujemy bułką tartą i układamy pokrojony rabarbar.
Z mąki, masła i cukru trzcinowego robimy kruszonkę i posypujemy przygotowane ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz