Zapraszam na pyszne ciasto z kremem, truskawkami i galaretką. Krem zrobiony na maśle z dodatkiem cukru pudru. Polecam na deser.
Składniki :
2 jajka
2 łyżki z czubkiem cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki z dużym czubkiem mąki
trochę proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy w proszku ( 0,5 l )
2 łyżki cukru
150 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 krystaliczne galaretki
0,4 l gorącej wody
20 dag truskawek
tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Przygotowujemy biszkopt : Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut ( do suchego patyczka ).
Następnego dnia:
Gotujemy budyń i studzimy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wkładamy masło i cukier puder, miksujemy przez około 15 minut i dodajemy partiami chłodny budyń, miksujemy aż masy się połączą i wkładamy do lodówki do stężenia.
Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na kremie i wlewamy stężoną galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz