Deser z rabarbaru i śmietanki


 Sezon na rabarbar jest krótki, a najlepszy jest właśnie teraz. Zapraszam​ na deserek z rabarbarem i bitą śmietaną.
Składniki :
1 łodyga rabarbaru
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
50 mililitra śmietanki 30%
1/2 opakowania truskawkowej galaretki
mięta
Sposób przygotowania :
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wkładamy rabarbar i cukier, mieszamy. Do ugotowanego rabarbaru wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Do pucharków przekładamy galaretkę rabarbarową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietankę ubijamy i przekładamy na stężoną masę rabarbarową. Dekorujemy pokrojonymi listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Botwinka

 Zapraszam na smaczną wiosenną zupę. Składniki : 1 pęczek botwinki ( 270 g ) 400 g ziemniaków 150 g schabu 1 duża marchew 1 pietruszka 3 szk...

Popularne posty