Gołąbki z młodej kapusty


 Zapraszam na bardzo smaczne gołąbki z młodej kapusty. Farsz zrobiłam z ryżu i mięsa mielonego z dodatkiem otrębów owsianych. Polecam.
Składniki na gołąbki :
4 duże liście młodej kapusty
4 łyżki ugotowanego ryżu
30 dag mięsa mielonego
2 - 3 łyżki otrąb owsianych
1 duża marchew
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
woda do parzenia kapusty
Składniki na sos :
2 szklanki gorącego rosołu
1/2 szklanki mleka 3,2%
1 płaska łyżka mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Sposób przygotowania :
Z młodej kapusty zdejmujemy liście i parzymy przez krótki czas w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wkładamy składniki farszu, dokładnie mieszamy do momentu, aż będzie kleisty. Farsz dzielimy na cztery części i kładziemy na liście kapusty, zwijamy gołąbki. Związujemy nitką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy gołąbki i startą marchew, dolewamy gorący rosół, gotujemy do miękkości ( około godziny - czas gotowania zależy od grubości liści ). Wyjmujemy ugotowane gołąbki.
Przygotowanie sosu : do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty