Zapraszam na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Moje ciasto przygotowałam z ksylitolem. Polecam.
Składnik na ciasto :
2 szkl mąki orkiszowej
20 dag masła
4 żółtka
1/2 szkl ksylitolu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
350 g rabarbaru
3 łyżki wiórków kokosowych
mąka do podsypania
na piankę budyniową :
4 białka
1/2 szkl ksylitolu
4 łyżki oleju
2 op jasnego budyniu (na 0,5l)
Ponadto :
tortownica 24 cm
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania :
Mąkę zagniatamy z żółtkami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ) i zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczków. Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki. Rabarbar czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski i myjemy, przekładamy na cedzak i odsaczamy z wody.Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Większą część ciasta wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wkładamy do blaszki, dociskamy i formujemy rant ciasta. Nakuwamy widelcem i posypujemy wiórkami kokosowymi ( 1 łyżka ).Białka ubijamy na sztywno i wsypujemy ksylitol, miksujemy przez chwilę i dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia.Piankę przekładamy do blaszki i posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy druga część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz