Zapraszam na pyszne czereśniowe gofry. Ciasto zrobiłam razem z owocami. Polecam na śniadanie, deser lub podwieczorek.
Składniki:
1/2 szklanki pokrojonych czereśni
3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru
5 - 6 łyżek z czubkiem mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju do ciasta
olej do gofrownicy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Czereśnie myjemy i odsączamy, odrywamy szypułki i wyjmujemy pestki. Kroimy w małą kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonych czereśni dodajemy jogurt i cukier, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry na rumniany kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz