2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka z czubkiem mąki
1 szklanka porzeczek ( bez gałązek )
keksówka 22 x 8 x 7
Sposób przygotowania :
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy, odsączamy z wody na sitku. Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto ( oprócz porzeczek ) i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Do małej miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy odsączone z wody porzeczki, mieszamy. Całość dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz