Ogórki konserwowe


 Zapraszam na pyszne ogórki konserwowe które są robione według przepisu z mojego rodzinnego domu. Polecam.
Składniki :
4 kg ogórków
9 szklanek wody
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
2 szklanki octu
Przyprawy : 
koper
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
czosnek
chrzan
Sposób przygotowania :
 Ogórki myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier i sól, zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dolewamy ocet i wyłączamy gaz. Chrzan i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Koper dzielimy na mniejsze części i myjemy. Na spód każdego słoika wkładamy trochę kopru, chrzanu, gorczycy, czosnku, liść laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu ziarnistego i układamy ciasno ogórki, wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bigos z cukinii z kiełbasą

 Pyszny bigos z cukinii z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Polecam na obiad lub kolację. Składniki : 1 kg cukinii 20 dag kiełbasy śląskiej  1...

Popularne posty