Zapraszam na bardzo smaczną sałatkę warzywną do słoików. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Składniki :
1,2 kg kapusty
1 łyżka soli - do kapusty
1,4 kg ogórków
1 łyżka soli - do ogórków
2 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
6 średnich marchewek
1 duża żółta papryka
9 łyżek octu jabłkowego 6 %
6 łyżek oleju
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka z lekkim czubkiem soli
Sposób przygotowania :
Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do miski wsypujemy sól i mieszamy. Wygniatamy i odstawiamy. Od ogórków odcinamy końcówki i kroimy w plasterki, wkładamy do miski i wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Z ogórków i kapusty zlewamy wytworzony płyn i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystych słoików i pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz