Zapraszam na pyszne i domowe lody z dodatkiem dużej ilości białej czekolady. Polecam na deser lub podwieczorek.
Składniki :
2 białe czekolady ( 20 dag )
0,5 szklanki mleka
330 ml śmietanki 30 %
Sposób przygotowania :
Do garnka przelewamy mleko i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Garnek wstawiamy do zimnej wody i studzimy. W międzyczasie schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy po 1 łyżce roztopionej czekolady i mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy najlepiej całą noc. Pojemnik z lodami wyjmujemy około 30 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz