Łopatka pieczona w rękawie jest aromatyczna, soczysta i bardzo smaczna. Polecam. Składniki:
1,5 łopatki
2 łyżki oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka płaska soli
1 łyżka płaska pieprzu
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
1 szklanka wody
1 łyżeczka z czubkiem mąki
przyprawy do sosu według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy, nacieramy z każdej strony. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Mięso z cebulą i czosnkiem przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,20 minut i 30 minut w rozciętym worku.
Z upieczonej cebuli, czosnku i wytopionego płynu oraz wody przygotowujemy sos według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz