Składniki:
3 duże jajka
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki ciepłego jogurtu naturalnego
1 op suszonych drożdży
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki octu jabłkowego 6 %
mąka do posypania
olej do smażenia
1 op gotowego lukru
posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Do miski przekładamy ciepły jogurt, wybite jajka, suche drożdże, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ocet. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka obręczą, a kieliszkiem środki. Resztę ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.
Oponki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na rumiany kolor.Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz