Składniki na ciasto :
1 szkl mąki żytniej białej
4 łyżki mąki pszennej ( 2 A B)
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka oleju
ok. 200 ml ciepłej wody
duża szczypta soli
Pozostałe składniki :
8 plasterków kiełbasy żywieckiej
7 plasterków zielonego ogórka
1 łyżka ketchupu
2 łyżki tartego sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
szczypiorek
Ponadto :
blaszka 28 x 20
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.W tym czasie kroimy wędlinę i ogórek na plasterki.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Smarujemy kethupem i posypujemy połową żółtego sera. Układamy naprzemiennie pokrojoną wędlinę i ogórka. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Blaszkę wyjmujemy i posypujemy resztą sera i dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z kethupem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz