Makaron z soczewicą i bakłażanem


Zapraszam na smaczne, wegetariańskie danie obiadowe. Sos przygotowałam z warzyw korzeniowych, bakłażana i soczewicy. Polecam.
Składniki na sos :
1 duża marchew
1 pietruszka
100 g selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 szkl wody
8 łyżek soczewicy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Na makaron :
0,5 kg makaronu spaghetti
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania :
Sos : cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa i smażymy kolejne 10 minut. Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę, gotujemy do miękkości.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i ciepły sos blendujemy.
Makaron : do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Do gotującej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Makaron podajemy z przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Makaron z soczewicą i bakłażanem

Zapraszam na smaczne, wegetariańskie danie obiadowe. Sos przygotowałam z warzyw korzeniowych, bakłażana i soczewicy. Polecam. Składniki na s...

Popularne posty