Składniki:
1 duża marchew
1 duża cebula
2 ziemniaki
1 l domowego rosołu
3 listki laurowe
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 szkl mąki orkiszowej
100 ml zimnej wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Wkładamy do gotującego się rosołu, dodajemy listki laurowe i gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażamy cebulę z boczkiem przez kilka minut i wkładamy do zupy. Z mąki i wody robimy kluseczki i dokładamy go gotującej się zupy. Gotujemy razem przez kilka minut. Na samym końcu doprawiamy zupę do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz