Składniki :
25 dag twarogu
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1,5 szkl pszennej mąki
kilka łyżek mąki do podsypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
Twaróg przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba to podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka. Foremką do rurek wykrawamy w środku każdej oponki środek.
Środki ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki do wykorzystania wszystkich składników. Oponki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Oponki odsączamy z nadmiaru oleju i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz