Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką


 Zapraszam na pyszne zapiekane naleśniki. Farsz przygotowałam z ugotowanej soczewicy, serka i podsmażonej papryki z cebulą i czosnkiem. Polecam na obiad lub kolację.
Składniki na naleśniki :
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Składniki na farsz :
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
około 2 szklanek wody - do gotowania soczewicy
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka smalcu z jabłkiem i skwarkami
150 gram serka kanapkowego
mały kawałek imbiru
garść żółtego sera
sól prowansalska do smaku
pieprz do smaku
garść żółtego sera do posypania naleśników
Ponadto :
naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania :
Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut. W międzyczasie gotujemy soczewicę przez około 15 minut i przekładamy na cedzak. Odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Następnie na patelnie wkładamy smalec oraz pokrojone warzywa, przesmażamy przez około 5 minut ( trochę zostawiamy do dekoracji ).
Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy. Naleśniki smarujemy przygotowaną masą i zwijamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przesmażonymi warzywami oraz serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką

 Zapraszam na pyszne zapiekane naleśniki. Farsz przygotowałam z ugotowanej soczewicy, serka i podsmażonej papryki z cebulą i czosnkiem. Pole...

Popularne posty