Zapraszam na pyszny sernik na zimno. Przygotowany z dwóch rodzajów sera, truskawek i galaretek owocowych. Polecam na deser.
Składniki na masę :
250 gram sera ricotta
250 gram sera twarogowego
1 galaretka cytrynowa ( 0,5 l )
1/2 szklanki gorącej wody
Pozostałe składniki :
2 galaretki truskawkowe ( 0,5 l )
400 ml gorącej wody
herbatniki
truskawki
keksówka 27 x 8 x 8
folia aluminiowa
Sposób przygotowania :
Galaretkę cytrynową wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki truskawkowe i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy herbatniki. Do miski wkładamy serki i dolewamy tężejącą galaretkę cytrynową, miksujemy do połączenia i przekładamy do blaszki na herbatniki. Blaszkę wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, odsączamy z wody i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na stężonej masie serowej. Na wierzch ciasta wlewamy półpłynną galaretkę truskawkową i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz