Składniki :
500 gr sera twarogowego
250 gr twarogu
200 gr serka ziarnistego
1 szkl cukru
4 jajka
2 budynie o smaku słony karmel
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 gr truskawek
tortownica 24 cm
tłuszcz do tortownicy
bułka tarta do tortownicy
cukier puder
Sposób przygotowania :
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski przekładamy serek twarogowy, serek ziarnisty, twaróg, wybite jajka i blendujemy na gładką masę. Wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy przez kilka minut. Z truskawek odrywamy szypułki i obtaczamy w mące. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy truskawki. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy sernik cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz