Bardzo smaczna surówka przygotowana z różnych warzyw do słoików. Polecam.
Składniki :
3,3 kg białej kapusty
1 łyżka soli
1 duży por
2 cebule
1 główka czosnku
450 g cukinii
3 i 1/2 czerwonej papryki
850 g pomidorów malinowych
500 g pietruszki
300 g selera
1 szkl ksylitolu
1 szkl oleju
2/3 szkl octu jabłkowego 6 %
sól do smaku
pieprz do smaku
słoiki
Sposób przygotowania :
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Seler i pietruszkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por czyścimy i kroimy na drobno Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy, cebulę w kostkę a czosnek w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i nacinamy, wkładamy do miski. Do pomidorów wlewamy zagotowaną wodę. Po kilku minutach przekładamy pomidory do zimnej wody, następnie zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory kroimy w kosteczkę. Paprykę myjęmy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do kapusty, dodajemy ksylitol, olej, ocet, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Surówkę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez 20 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz