Składniki :
0,5 kg kapusty kiszonej
1 szkl bulionu lub rosołu
1 marchewka
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
6 kotletów schabowych
sól do oprószenia mięsa
pieprz do oprószenia mięsa
1 duża cebula
100 g boczku
olej do smażenia
duże naczynie żaroodporne
masło
Sposób przygotowania :
Schab rozbijamy i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Kiszoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka, dodajemy startą marchewkę, przyprawy i dolewamy bulion. Mieszamy i gotujemy przez 30 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy. Schabowe smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek na złoty kolor. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy kolejne warstwy : połowę kiszonej kapusty, smażone kotlety, przesmażona cebula z boczkiem, reszta kiszonej kapusty. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz