Zapraszam na smaczne kopytka. Kopytka z dodatkiem selera są mięciutkie, a podane ze smażoną cebulką i kiełbaską smakują wybornie. Polecam na obiad.
Składniki :
30 dag ziemniaków
30 dag selera
woda do gotowania
1 łyżeczka soli do gotowania
1 jajko
2 szkl mąki pszennej
mąka do podsypania
1/2 łyżeczki soli
1 duża cebula
10 dag kiełbasy
2 - 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania :
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w sporą kostkę, myjemy i wkładamy do zagotowanej wody z solą, gotujemy. Ugotowane przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i wkładamy pokrojoną cebulę z kiełbasą, przesmażamy na złoty kolor. Odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki i seler przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie z olejem, gotowe kopytka przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Kopytka wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną omastą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz