Kopytka ziemniaczano - selerowe


Zapraszam na smaczne kopytka. Kopytka z dodatkiem selera są mięciutkie, a podane ze smażoną cebulką i kiełbaską smakują wybornie. Polecam na obiad.

Składniki :

30 dag ziemniaków

30 dag selera

woda do gotowania

1 łyżeczka soli do gotowania

1 jajko

2 szkl mąki pszennej

mąka do podsypania

1/2 łyżeczki soli

1 duża cebula

10 dag kiełbasy

2 - 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania :

 Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w sporą kostkę, myjemy i wkładamy do zagotowanej wody z solą, gotujemy. Ugotowane przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy olej i wkładamy pokrojoną cebulę z kiełbasą, przesmażamy na złoty kolor. Odstawiamy.

Ugotowane ziemniaki i seler przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka.

Gotujemy w osolonej wodzie z olejem, gotowe kopytka przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Kopytka wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną omastą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty