Krupnik z pulpecikami


 Zapraszam na smaczną zupę. Krupnik z dodatkiem pulpecików jest pożywny i sycący. Najlepiej smakuje z pieczywem. Polecam.

Składniki :

150 g mięsa mielonego

1/2 małej cebulki

1 małe surowe jajko

3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 - 3 łyżki bułki tartej

1,3 l wody

3 marchewki

70 g selera

80 g pora

1 woreczek kaszy jęczmiennej

3 ziemniaki

2 listki laurowe

1 łyżka suszonego majeranku

sól do smaku

pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

 Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Marchewki i seler obieramy i myjemy, kroimy. Por czyścimy i myjemy, kroimy. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy. Do miski wkładamy składniki na pulpety i wyrabiamy masę, robimy małe pulpeciki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, myjemy.Do garnka dokładamy pulpeciki, ziemniaki i woreczek z kaszą, listki laurowe. Gotujemy do miekkości warzyw.Woreczek z kaszą wyjmujemy z garnka i rozcinamy. Wyjmujemy kaszę z woreczka i wkładamy ponownie do garnka. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty