Zapraszam na smaczną zupę. Krupnik z dodatkiem pulpecików jest pożywny i sycący. Najlepiej smakuje z pieczywem. Polecam.
Składniki :
150 g mięsa mielonego
1/2 małej cebulki
1 małe surowe jajko
3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 - 3 łyżki bułki tartej
1,3 l wody
3 marchewki
70 g selera
80 g pora
1 woreczek kaszy jęczmiennej
3 ziemniaki
2 listki laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Marchewki i seler obieramy i myjemy, kroimy. Por czyścimy i myjemy, kroimy. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy. Do miski wkładamy składniki na pulpety i wyrabiamy masę, robimy małe pulpeciki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, myjemy.Do garnka dokładamy pulpeciki, ziemniaki i woreczek z kaszą, listki laurowe. Gotujemy do miekkości warzyw.Woreczek z kaszą wyjmujemy z garnka i rozcinamy. Wyjmujemy kaszę z woreczka i wkładamy ponownie do garnka. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz