Babka piernikowa


 Szybka w przygotowaniu babka piernikowa. Pyszna i aromatyczna o korzennym zapachu, długo zachowująca swoją świeżość. Polecam.

Składniki :

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 /2 kostki masła

2 łyżki z lekkim czubkiem przyprawy do piernika

1 łyżka ze sporym czubkiem gorzkiego kakao

Ponadto :

keksówka 27 x 8 x 8

tłuszcz do wysmarowania blaszki

bułka tarta do wysypania

Sposób przygotowania :

 Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. W międzyczasie wybijamy do miski jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Gdy masa jest ubita dodajemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i miksujemy przez chwilę. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty