Babka piernikowa


 Szybka w przygotowaniu babka piernikowa. Pyszna i aromatyczna o korzennym zapachu, długo zachowująca swoją świeżość. Polecam.
Składniki :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 /2 kostki masła
2 łyżki z lekkim czubkiem przyprawy do piernika
1 łyżka ze sporym czubkiem gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto :
keksówka 27 x 8 x 8
tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania
Sposób przygotowania :
Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. W międzyczasie wybijamy do miski jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Gdy masa jest ubita dodajemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i miksujemy przez chwilę. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa na rosole. Do zupy dodałam makaron który mi został z poprzedniego dnia. Składniki: domowy rosół z warzywami o...

Popularne posty