Zapraszam na domowe pieczywo. Pyszny chlebek pszenny z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych smakuje wyśmienicie. Polecam.
Składniki :
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 łyżeczka soli
1 op suchych drożdży 7 gram
2 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
garść orzechów do posypania
keksówka
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki wkładamy do miski razem z pokrojonymi orzechami ( 1/2 szkl ) i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Garść orzechów kroimy na drobno.
Ciasto na chleb smarujemy zimną wodą i posypujemy pokrojonymi na drobno orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz